vrijwilligerswerk.reismee.nl

Vrijwilligerswerk Cambodja

Medewerker Anouk bezocht Cambodja. Lees hier haar reisavontuur in dit primitief, maar met cultuur doordrenkt land!

Cambodja, een bijzonder en ontzettend mooi land, barstens vol van cultuur, maar waar wel duidelijk de sporen van de verschrikkelijke burgeroorlog nagelaten zijn gedurende het regime van de alom gevreesde Khmer Rouge. Een land dat zich nog midden in de ontwikkelingsfase bevindt en daardoor een stuk primitiever is dan bijvoorbeeld buurland Thailand.

Gedurende mijn reis door Cambodja heb ik genoten van de cultuur, maar ook de prachtige natuur dat het land rijk was. Tijdens een bezoek aan enkele scholen in Samraong, heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen dat vrijwilligerswerk hier echt gewaardeerd wordt en zeer de moeite waard is. Zelfs met simpele ballonnen maak je de kinderen al blij! Enkele vrijwilligers hebben al hun sporen achtergelaten op de scholen, al is het middels geverfde schoolgebouwen of de Engelse liedjes die de kinderen met veel plezier ten gehore brengen!

In ieder dorpje vind je tientallen kinderen, die nauwelijks van gedegen onderwijs kunnen genieten, want kennis is er immers maar beperkt. Overal waar je komt kijken de lachende gezichten van deze kinderen je aan en zeggen ze vol enthousiasme ‘Hello!'. Verder dan dat komen ze meestal niet, maar je ziet aan ze dat ze genieten van jouw aandacht en ontzettend graag meer willen leren.

Ondanks het roerige verleden is de bevolking hier evengoed gastvrij, vriendelijk, maar vooral nieuwsgierig naar de buitenlanders die het land bezoeken. Boven alles zijn de Cambodjanen vooral gefocust op de toekomst, want het verleden willen ze zo gauw mogelijk achter zich laten. Ze kunnen er immers toch niets meer aan veranderen. Daarentegen kan er wel aan de toekomst gewerkt worden en dat willen de Cambodjanen maar al te graag. Geen wonder dat ze staan te springen op hulp van de westerse landen. Vooral onderwijs is een ondergeschoven kindje geweest de afgelopen decennia.

Cambodja is goed te bereizen, al hangt dat wel af van in welk seizoen je aanwezig bent. Op veel plaatsen (vooral richting het noorden) zijn de wegen niet geasfalteerd en kan de reis door hevige regenval bemoeilijkt worden. Desalniettemin zijn er voldoende busdiensten of share-taxi's waar je gebruik van kunt maken om van A naar B te geraken.

Bij Siem Reap liggen te tempels van Angkor Wat. Een absolute must om te bezichtigen! Alle deelnemers van het vrijwilligerswerk gaan dan ook op excursie hier naartoe. Dit tempelcomplex bestaat uit tientallen enorme bouwwerken met ieder hun eigen karakteristieke trekjes. Zo heb je bijvoorbeeld de lachende gezichten bij de Bayon tempel, de door jungle overwoekerde ruines van Ta Prohm en de bekendste tempel van allen: namelijk Angkor Wat zelf. Het is een bijzondere ervaring om hier rond te kunnen wandelen met alle bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken in muren en op de daken. Het is moeilijk te geloven dat mensenhanden dat allemaal heeft kunnen creëren zoveel eeuwen geleden!

In Phnom Penh is er veel te bezichtigen, van de Russische markt waar je kunt onderhandelen over de beste souvenirs, tot het Paleis en Nationaal Museum. Naast de toeristische attracties zijn er ook de wat meer serieuze bezienswaardigheden die jou de geschiedenis van dit land beter doen begrijpen. Zo bezoek je ook het Tuol Sleng Genocide museum, waar gedurende het Khmer Rouge regime eind jaren '70, duizenden mensen gemarteld werden voor informatie om uiteindelijk naar de Killing Fields gebracht te worden om daar gedood te worden. Deze twee plaatsen zijn behoorlijk heftige bezienswaardigheden, vooral als je beseft hoe de mensen geleden hebben in die tijd. Je voelt dan ook echt de haren in je nek en op jouw arm rechtovereind staan als je alle informatie tot je neemt en het verhaal zich begint te vormen over alles wat zich afgespeeld heeft.

Uiteindelijk bezoeken de deelnemers ook Sihanoukville, gelegen aan de zuidkust van Cambodja, waar je gedurende een week heerlijk tot jezelf kunt komen en uitrusten bij een van de relaxte beach lounges op het strand.

Cambodja is een fantastisch land, wat echt de moeite waard is. Naast het echt kunnen helpen van de lokale bevolking, heb je hier ook de mogelijkheid een mooie cultuur te leren kennen. Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb, want het was een geweldige ervaring dat mij altijd bij zal blijven!

Groetjes,

Anouk



Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Travel Active